De plek waar de rieten kap staat is van groot belang voor het onderhoud. Een villa in een bosrijke omgeving heeft meer onderhoud nodig dan een boerderij op de vlakte. Het dak van de villa droogt minder snel dan het dak van de boerderij die op de vlakte staat. Hier heeft de wind vrij spel waardoor het dak sneller droogt. De hellingshoek van het dak beïnvloedt sterk de levensduur van de rieten kap. Hoe steiler hoe beter. Bij een steil dak loopt de regendruppel snel van het dak af en heeft het dak gelegenheid te drogen.

 

Mosvorming

Zeker bij ernstige mosvorming raden wij aan om intensief onderhoud uit te laten voeren. Het mos wordt van het dak geschraapt met een mes of een rietschaar waardoor het dak (tijdelijk) een lichtere kleur aanneemt. Het dak kan vervolgens met een milieu vriendelijk mos bestrijding middel worden ingespoten waardoor de groei van mos wordt geremd.
Vogel- en stormschade

Met name in het voorjaar trekken de vogels aan de rietjes van het dak om hun nest mee te maken. Dit kan gaten veroorzaken in het dak, reparatie is dan noodzakelijk. Daarnaast kan ook door een flinke storm kan een gedeelte van het dak opwaaien, dit gebeurt meestal bij oude daken die weinig of geen onderhoud hebben gehad.

Afwerking

Bij de afwerking van de nok wordt altijd zorgvuldig te werk gegaan. In overleg met de klant worden verschillende afwegingen gemaakt. De kleur en soort rietvorst, een koperen nokvorst diverse lood werkzaamheden aan de dakkapellen, plaatsen van vlakke dak pannen of lood onder de dakkapellen of schoorstenen en het aanbrengen van een strook gaas aan de nok. Het indekken van een cv-pijp, ontluchtingskanaal of Velux dakraam wordt door ons met grote precisie en vakmanschap uitgevoerd.