“Het ene riet is het andere niet”


De oogst van het riet begint zo rond de jaarwisseling, als het blad van de stengel is gevallen. Begin april moet het riet van het land af zijn. De vogels hebben dan de gelegenheid, om hun nesten te bouwen in de rietvelden.

In vroeger jaren kon het bedrijf in één derde van haar eigen jaarlijkse  riet behoefte voorzien, door het beheren van rietvelden aan de zijarmen van het Noordzee kanaal. Het riet wat wij tegenwoordig verwerken komt voor een klein deel uit Nederland, maar het merendeel uit China en Oostenrijk. China heeft in de afgelopen jaren laten zien dat ze een uitstekend eerste soort riet kunnen telen wat het goed doet op de Nederlandse daken

Toch kan het voorkomen dat er in een bepaalde periode kleine rietluizen uit het rieten dak komen. Met name bij nieuw riet. Door de klimaatverandering vriezen de eitjes van de luis niet kapot en komen in ontwikkeling in de holle stengel. Daar is helaas niets aan te doen dan veel stofzuigen. Na een aantal weken nemen de klachten af. Vervelend voor u als bewoners maar hier is geduld echt een schone zaak. Uiteindelijk is riet een natuurproduct.

Bij Molenaar Rietdekbedrijf wordt alleen met eerste soort riet gewerkt. We kijken naar het pand waar het riet op gaat komen en kiezen daarbij de juiste partij eerste soort riet uit. Door gebruik van dit riet, is het eindresultaat een fraai riet gedekt dak van hoge kwaliteit waar u jarenlang plezier van heeft.